Het team

leon brinksma fryske tandem

Extra piloten gezocht!

Leon is voor zijn wedstrijden en trainingen afhankelijk van piloten.

Lijkt het je leuk om een wedstrijdpiloot en/of een trainingspiloot voor de Flits van Snits te worden om zo Leon nog verder te brengen? Neem contact op via

leon brinksma de flits van snits portret
Stoker

Leon Brinksma

Leon is de kern van het team: hij is de stoker, zit achterop en zorgt voor de kracht.

Hij is erg sportief en een enorme doorzetter. Hij is gedreven en wil het uiterste uit zichzelf halen. Samen met zijn piloten en ploegleider probeert hij aan zoveel mogelijk wedstrijden mee te doen.

Leon komt uit voor de Leeuwarder Wielervereniging De Friesche Leeuw en kreeg van de hoofdredacteur van Grootsneek Wim Walda de geuzennaam ‘De Flits van Snits’.

“Winnen is belangrijker dan meedoen!”
fabian de wolf
Trainings- en wedstrijdpiloot

Fabian de Wolf

Fabian de Wolf uit Beilen is sinds 2019 wedstrijdpiloot bij het Fryske Tandem Team. Hij zit al sinds 2005 op de fiets en heeft de nodige ervaring in verschillende wedstrijddisciplines: wielrennen, tijdrijden, veldrijden en mountainbiken. Hij is begonnen bij de Groninger Studenten Wieler Vereniging ‘Tandje Hoger’ en nam al snel een licentie om fanatiek wedstrijden te gaan fietsen.

Toen hij zijn studie marketing had afgerond is hij lid geworden van Cycle Sport Groningen. Hij zocht echter een nieuwe uitdaging op het gebied van wielrennen. Via Jelte Krol hoorde hij mooie verhalen over tandemwielrennen en dat dit eigenlijk meer een teamsport is dan het reguliere wielrennen. Begin 2018 is hij via de KNWU in contact gekomen met met een aantal stokers en heeft hij de eerste wedstrijden op de tandem gefietst.

In de winter van 2018/2019 zag hij de oproep van Leon voor een piloot. Fabian wilde graag een keer kennismaken en samen trainen. Inmiddels hebben Leon en Fabian al een hele hoop trainingskilometers door Friesland gemaakt en samen een hoop wedstrijden gewonnen.

patrick
Trainings- en wedstrijdpiloot

Patrick Knippels

Patrick was de piloot van het Fryske Tandem Team tussen augustus 2015 en april 2016. Samen met Leon heeft hij enkele wedstrijden gereden waarbij ze erg goede resultaten hebben behaald. Dit waren de wedstrijden in Breda en Deventer. Helaas raakte Patrick tijdens het trainingskamp in Holten geblesseerd en moest hij afhaken.
Sinds de zomer van 2020 zijn Leon en Patrick weer herenigd en is Patrick wederom piloot voor het Fryske Tandem Team!

Oud-piloot

Lieuwe Westra

In memoriam

Wielrennen zat Lieuwe in het bloed. Hij heeft een carrière als profwielrenner achter de rug waarin hij onder andere de Tour de France, de Ronde van Spanje en de Ronde van België heeft gereden.

In 2017 had hij een punt achter zijn profcarrière gezet. Hij vond het leuk om nieuwe uitdagingen te zoeken en Leon kwam op zijn pad. Samen hebben ze in de zomer van 2017 veel getraind en een demonstratie bij de INAS World Games gegeven.

Helaas is Lieuwe in januari 2023 overleden. Wij zullen hem herinneren als een hele vriendelijke en toegankelijke man die leefde voor het fietsen. Hij droeg Leon en het ID-cycling een warm hart toe. Helaas was het leven erg hard voor hem en mocht hij niet oud worden. Lieuwe Westra stierf op 40-jarige leeftijd.

siemen zeldenrust
Oud-piloot

Siemen Zeldenrust

Het lukte Siemen helaas niet om zijn drukke leven te combineren met het fietsen met Leon. Daarom is hij eind 2019 gestopt met fietsen voor het Fryske Tandem Team.

“Ik ben Siemen Zeldenrust en ik ben 37 jaar. Na een lange tijd als amateurvoetballer ben ik overgestapt naar het schaatsen bij de Eskimo’s uit Franeker. Ik rijd sinds 2 jaar marathons op C-niveau. Door het schaatsen ben ik in aanraking gekomen met wielrennen. Dit doe ik met veel plezier met vrienden. Af en toe een wedstrijd of een tijdrit en dan alles uit jezelf proberen te halen. Dat is mijn motto. Nu wil ik als piloot samen met Leon veel wedstrijden gaan rijden en hoop ik samen met hem te winnen en zijn titels te verdedigen.”
Oud-piloot

Aalzen Alma

Tussen 2016 en 2019 was Aalzen de vaste wedstrijdpiloot van Leon. Helaas is hij gestopt wegens gebrek aan tijd. Maar wat was hij een fanatieke piloot!

Aalzen is een nuchtere Fries en een echte sportieveling. Hij doet aan hardlopen, wielrennen, mountainbiken en triatlons. Hij besloot te reageren op de oproep voor een nieuwe piloot omdat hij al eerder heeft gefietst op een racetandem als piloot en hem dit erg goed beviel. Aalzen is net zo fanatiek als Leon, dus ze zijn aan elkaar gewaagd! Samen hebben ze inmiddels al de nodige wedstrijden gewonnen!

Oud-piloot

Wout Marinus

Wout Marinus was de trainingspiloot en (tweede) wedstrijdpiloot van Leon. Helaas heeft hij door zijn drukke gezinsleven geen tijd meer om samen te fietsen. Leon en Wout hebben fijn gefietst samen en vooral de nodige tochten gemaakt!

“Ik ben Wout Marinus en woon in Surhuisterveen. Sinds februari 2018 ben ik trainingspiloot van Leon. Zelf fiets ik wedstrijden in de sportklasse en in de winter doe ik marathonschaatsen. Al een paar jaar leek het me leuk om met Leon te trainen maar door mijn eigen sporten kwam het er niet van. Nu trainen we ongeveer een keer per week samen als voorbereiding op de wedstrijden. Ik hoop dat door mijn hulp Leon nog een stap hogerop kan komen.”
Oud-piloot

Kerst Wind

Met Kerst heeft Leon zijn eerste wedstrijden gereden: de Special Olympics te Sneek. Samen hebben zij meteen drie keer goud in de wacht gesleept!

Kerst heeft echter vanwege zijn eigen bedrijf, zijn gezin en zijn eigen sportieve activiteiten ervoor gekozen om zich terug te trekken uit het team.